Hongaarse Goulashsoep

Het is herfst, dus is het er weer voor. Goed gevulde Hongaarse goulash soep. Onderstaand een heerlijk recept voor een kom of 10-12.

Ingrediënten:

750 gram rundvlees 
2 uien;
2 teentjes knoflook;
1 flinke winterwortel;
paar takken bladselderij;
2 rode paprika’s (zoete indien mogelijk);
2 rode Spaanse pepers;
200 gram tomatenpuree;
400 gram aardappelen;
paprikapoeder;
kruidnagelpoeder (tjenkeh);
karwijzaad (kummel);
bakboter;
zout en peper;
halve fles rode wijn;
1,5 tot 2 liter water.

Bereiding:

Voorbereidend werk:

  • snij het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 1,5 cm
  • snipper de uien
  • pel de teentjes knoflook
  • snij de wortel en paprika in blokjes
  • snij de bladselderij fijn


De bereidingswijze:
Gebruik een flinke soeppan. Doe een flinke klont boter in de pan, laat het smelten en fruit hierin de gesnipperde ui. Pers vervolgens de knoflook er boven uit. (In de echte goulashsoep hoort geen knoflook thuis, maar wij vinden dat het net iets extra smaak geeft aan de soep). Voeg daarna twee flinke theelepels karwijzaad toe een een beetje zout en bak het even mee.
Het rundvlees kan er nu bij en bak dit even aan, maar niet te gaar. 
We gaan verder met het toevoegen van de groenten.
Alles kan in een keer in de pan, de wortel, bladselderij, paprika’s en tomatenpuree.

Voor de smaak worden de specerijen toegevoegd. Paprikapoeder is essentieel voor de echte originele goulashsoep. Wees niet te zuinig maar teveel zorgt voor een pittige (hete)soep. Dus zo nu en dan proeven als de soep aan het pruttelen is en naar believe paprika toevoegen. Doe er in ieder geval eerst 3 theelepels met poeder in de pan.
Kruidnagel hoort ook thuis in de soep. Een halve theelepel is genoeg. Roer na het toevoegen van de specerijen het geheel nog eens goed door.

Vul de pan met circa 1,5 water. Je kan ook twee liter water toevoegen, maar voor extra smaak en beleving kiezen wij voor het toevoegen van een halve liter rode wijn. Het restje wat overblijft 250ml drink je zelf op tijdens het koken of je gooit het ook in de soep….

Voeg vervolgens wat zout en peper (mag cayenne zijn, maar let op dit maakt de soep weer erg pittig. Wees in ieder geval ook hierbij niet te zuinig, dus tussendoor proeven en extra zout of peper toevoegen is een must.
Dek het geheel ag met een deksel en laat de soep pruttelen tot het vlees zacht wordt. Vaak duurt dat afhankelijk van het vlees 60 tot 90 minuten. Roer af en toe door de soep en proef of de smaak goed is. 

Als laatste gaan wij de aardappels toevoegen. Gebruik gekookte aardappelen. Dus kook eerst de aardappel totdat ze bijna gaar zijn. Snij ze in blokjes. 
(Aardappels en ook de paprikapoeder zorgen voor de binding van de soep). Voeg de aardappels toe aan de soep.
Als de soep niet genoeg ingedikt is, kan je alsnog met bloem of maizena de soep dikker maken.
Als het vlees zacht genoeg is en de aardappels goed gaar, is de soep klaar. 
De soep de volgende dag eten is vaak nog lekkerder omdat de smaken goed zijn ingetrokken.

Serveer de soep met een goede volle en stevige rode wijn met een heerlijke oerbrood en kruidenboter…

Eet smakelijk….


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>